Eindelijk ben ik na lange tijd weer naar de bronsgieter geweest in Groningen. Ik was nog nooit in dit nieuwe gebouw geweest van Ateliers MTW (www.ateliersmtw.nl). Wat een heerlijke inspirerende ruimte. Er werken veel mensen in diverse ateliers. Er worden mallen gemaakt, beelden gezandstraald, gepatineerd, objecten natuurgetrouw geschilderd, gegoten in brons of aluminium, bijgeslepen, gelast, etc, etc. Die bedrijvigheid is opwindend om te zien.

Ateliers MTW is een bedrijf met twee gezichten. Ze leveren kwalitatief hoogwaardige producten zoals replica’s van museale voorwerpen en bronzen beelden. Tegelijkertijd bieden ze medewerkers de mogelijkheid om hun eigen kwaliteiten te ontdekken en te ontwikkelen. En dat al vanaf 1989. Het resultaat van deze werkwijze zijn kwaliteitsproducten voor klanten, en daarnaast kansen voor medewerkers. Werk met een meerwaarde. Iedereen die er werkt is goed opgeleid voor hun vak, en het zijn stuk voor stuk aardig. Kortom een bedrijf om graag heen te gaan.

Ik was samen met collega Els van der Glas (www.elsvanderglas.nl), die ook een paar beeldjes weg moest brengen. 

  Els van der Glas

Ik heb 'Restvormen I' (werktitel) weggebracht. Van het beeld in was wordt een rubberen mal gemaakt. Het beeld zelf blijft intact, zodat ik het terug kan krijgen. Dat dient dan als basis voor weer een ander beeld (restvormen II). In de verstevigde rubberen mal wordt gietwas gegoten om de vorm te krijgen die via de verloren-was-methode (á cire perdue) de definitieve vorm oplevert, waar het brons in gegoten kan worden. De mal wordt erom weggeslagen na afkoeling en het beeld komt tevoorschijn. Dat wordt schoongemaakt en gezandstraald, waarna het gepatineerd kan worden en gepolijst.

  beeld (van Els) verhitten

  met Ieme kijken naar de juiste stand

  het lassen