• Kunst op Nienoord was een succes!

  11 oktober 2021

  Voor het eerst heb ik afgelopen 9 en 10 oktober meegedaan aan Kunst op Nienoord, op uitnodiging van vriendin Els van der Glas (www.elsvanderglas.nl). We hadden een open plek in de Noordhal waar we met een eigen tafel, en een heel aantal sokkels een eigen 'winkeltje' gemaakt hebben op de vrijdag voor de opening. Els met haar prachtige bronzen dieren en ik met een aantal werken uit de serie 'Souvenier dei Romani'. 

  Twee van mijn beelden heb ik op eigen cortenstaal sokkels in de tuin gezet. Dat leverde met die indrukwekkende entourage mooie plaatjes op. Bijzonder trouwens die tuin: indrukwekkend zijn de eeuwenoude bomen. Vroeger ben ik hier als onderwijzer met een schoolreisje diverse keren geweest. We kwamen dan natuurlijk voor de rijtuigen van het museum - toen stond de Gouden Koets er nog! - en voor de schelpengrot, waar de gids prachtige verhalen over kon vertellen.

  Tijdens mijn rondjes door de hal, de tuin en het koetshuis heb ik veel inspirerende kunst gezien. Allerlei disciplines waren vertegenwoordigd en over het algemeen met een vrij hoge kwaliteit. Vriendin Ineke Carolus stond er ook met haar kleurrijke viltkunst.

  Al met al een boeiende ervaring voor mij!

   

  Lees meer >> | 95 keer bekeken

 • In brons

  3 september 2021

  'Requiem voor een kind'

  is prachtig in brons gegoten door de mensen van Museum Technische Werken in Groningen: vakwerk! Volgende week wordt het afgewerkt en gepatineerd. 

  Daarna komt het met stalen pinnen op een Belgisch hardsteen sokkel te staan. Het resultaat kan ik over een paar weken laten zien.

  Het beeld zal meedoen op de Kunstbeurs van Nienoord op 9 en 10 oktober 2021. (zie 'exposities')

  Lees meer >> | 105 keer bekeken

 • Requiem voor een kind

  20 juni 2021

  Het vierde beeld is geboren in de serie 'Souvenir dei Romani'. 

  Het is vormgegeven in boetseerwas met een zelfgegoten replica van een antiek dodenmaskertje dat wij in ons bezit hebben.

  Vandaar de titel 'Requiem voor een kind' (dank Els voor het meedenken!).

  Het stelt een brok steen voor - in mijn fantasie - dat bij opgravingen naar resten uit de oude Romeinse cultuur werd ontdekt. 

  Komende week gaat het naar de bronsgieter.

  Lees meer >> | 114 keer bekeken

 • Open Atelierdagen Coevorden

  20 september 2020

  Eén weekend per jaar kun je vrijblijvend bij ons binnen lopen tijdens de Open Atelierdagen van Coevorden. Dat is nu 3 en 4 okt. van 11-17 uur. We houden ons aan de richtlijnen, dus save om langs te komen.

  We hebben vorig jaar veel mensen blij kunnen maken met een werk van ons en dat was fantastisch!

  Ook hebben we weer een heel aantal (niet ingelijste) werken van Ton uitgezocht dat voor een hele aantrekkelijke prijs verkocht mag worden.

  Er zijn veel ateliers open (zie http://oad.datagate.nl/), dus kies er een aantal uit en kom gezellig langs!

  Meer info op www.tonterlinden.com en www.gerttabak.com

  Delen wordt zeer op prijs gesteld!

   

   

  Lees meer >> | 201 keer bekeken

 • The making of

  20 maart 2020

  Het derde beeld in de serie 'Souvenir dei Romani' staat inmiddels in mijn atelier. Deze serie is geinspireerd op bodemvondsten uit het oude Romeinse rijk. Het zijn fragmenten van grote marmeren beelden die door de eeuwen heen in styukken gebroken zijn. Ik zo'n brok marmer zie je soms nog prachtige delen van het menselijk lichaam. Die wil ik laten zien; dat boeit me.

  Ik heb dit beeld, eigenlijk een reliëf, het laten gieten bij MTW in Groningen. Nou ja, 'gieten' dekt de lading helemaal niet, want ze doen veel meer dan dat; en met een enorme kennis van het vak.

  Na het maken van de mal, om het originele beeld in was, is er een nieuw wasmodel gegoten, die ik een beetje bijgewerkt heb. Dit wasmodel is vervolgens, met een giet- en ontluchtingskanalen ingevormd, waarna daarna de uitstookvorm eromheen komt. Als het wasmodel er vervolgels uitgestookt is kunnen de holtes opgevuld worden met vloeibaar brons. Na het bronsgieten wordt het gips om het bronzen beeld afgeslagen. Nog steeds met de giet- en ontluchtingskanalen eraan die ook volgelopen zijn met brons. Ze worden van het beeld afgezaagd en/of afgefreesd; kleine oneffenheden worden weggewerkt. Het is dit keer een reliëf, dus aan de achterkant wordt een construktie gelast om het in een muur of op een steen te kunnen bevestigen. Daarna wordt het gezandstraald. Het beeld is nu goudkleurig. Kleine oneffenheden werk ik het nog wat bij met een dremel. Vervolgens worden aan de onderkant van het reliëf gaten geboord voor 2 RVS 'pootjes'. Nog zonder die 'pootjes' erin te schroeven krijgt het beeld zijn uiteindelijke kleur door het patin erop te kwasten en dat in te branden. In dit geval patineren we met kopernitraat dat een mooie lichte kleur grijsgroen oplevert. De 'pootjes' worden er onder geschroefd, en de gaten in de sokkel van Belgisch hardsteen worden uitgemeten en geboord. Het beeld kan nu rechtop staan op de sokkel, of eventueel op een achtergrond gemonteerd worden. Nadat de bijenwas uitgewreven is krijgt het beeld zijn uiteindelijke kleur, die donkerder is geworden en meer diepte geeft. 

  Gaten boren voor de 'pootjes'

   Gaten boren voor de 'pootjes'

  Bevestiging voor de 'pootjes' lassen

  Proberen of het schroefdraad soepel loopt

  Zandstralen

  Patineren

   Patineren

   Patineren

   Patineren

  Gaten in sokkel boren voor de 'pootjes'

   Gaten in sokkel boren voor de 'pootjes'

  Eindresultaat na het uitwrijven van de was

   

  Lees meer >> | 1187 keer bekeken

 • Terug in het atelier

  11 februari 2020

  Vorige week eindelijk weer in het atelier.

  De werken die terug gekomen zijn van de expo in Hoogeveen van mijn partner Ton staan nog op de grond. De werken aan de muur moeten opgeborgen worden in de opslagruimte zodat die werken van de grond weer aan de wanden kunnen. Verder ook alles opgeruimd en schoongemaakt zodat het lekkerder werkt in de komende dagen. 

  Een snelle schets in Oostindische inkt van eenjarige papavertjes gaat Ton verder afwerken. Voor hem lekker om hier mee te beginnen, want ook hij is lang niet aan het aquarelleren of pastelleren geweest. Het resultaat mag er zijn.

  Zoals ook al is gebleken uit mijn vorige teksten ben ik altijd al geinspireerd door het mannelijk lichaam. Vroeger in de jaren 80 van de vorige eeuw was dat niet anders. Ik maakte een wanddecoratie op een houten raamwerk, met kippengaas en lappen gedrenkt in gips een mannentors. Bladeren takjres, schors en denneappels doopte ik ook in gips en legde dat erom heen. Het geheel van 150 cm breed en 100 cm hoog en hing in mijn witte Woonkamer aan de muur. Deze oude zwart-wit foto geeft een impressie.

  Mijn vorige beeld waren de 2 handen in de serie 'Souvenir dei Romani', met als titel 'Verbondenheid'. Ik ben er zeer tevreden over, daarom heb ik er een mal van laten maken bij Museum Technische Werken in Groningen, zodat het in een kleine oplage te koop is.

  Met de handen als uitgangspunt is er in de afgelopen dagen weer een beeld bij gekomen in de serie, maar de titel ga ik nog bedenken. Gisteren heb ik het wasbeeld weggebracht naar de bronsgieter en op de Open Atelier Dagen van Coevorden op 14 en 15 maart van 11-17 uur, zal het in het atelier te zien zijn. 

  Lees meer >> | 367 keer bekeken

 • Atelierwerk moet wachten

  29 januari 2020

  Andere prioriteiten

  Ik werk al een tijd niet in het atelier, hoewel ik vaak in gedachte bezig ben met het maken van beelden. Toch komt het er niet van. De prioriteiten liggen op dit moment even op andere vlakken. 

  Eén daarvan is het schrijven aan de biografische roman over mijn partner Ton ter Linden.

  Ton met zijn moeder

  Dit is ook iets dat ik heel graag doe. Ik moet keuzes maken; en dat is soms moeilijk. Dat ik nu voor de biografie kies, komt ook omdat Ton er nu nog is; hij is op dit moment 84. Regelmatig interview ik hem zodat ik weer een stuk kan schrijven. Die persoonlijke herinneringen heb ik zeker nodig voor het begin van het boek, want toen kende ik hem natuurlijk nog niet. Het zijn fascinerende verhalen met veel impact, die Ton heel erg hebben gevormd tot de man die hij is geworden. Dat geldt natuurlijk  eigenlijk voor ons allemaal, maar niet iedereen maakt zulke heftige en bijzondere dingen mee als hij. Ik schrijf langzamerhand naar de fase in zijn leven toe wanneer hij zijn beroemde tuinen in Ruinen (Dr) ontwikkelt. Boeiend!

  Lees meer >> | 355 keer bekeken

 • Eén van de mooiste galeries in het noorden!

  16 juli 2019

  Mijn partner Ton ter Linden exposeert op dit moment, met impressionistische aquarellen en pastels, in Kunsthuis Venendal in Hoogeveen.

  Bij de inrichting waren we er voor het eerst en we keken onze ogen uit.

  Dit voormalige museum in het statige gebouw is een uitstekende ambiance voor een galerie. Nou ja, galerie? Het is veel meer dan dat!

  In de mooie grote ruimtes komen de kunstwerken goed tot hun recht.

  De 4 kunstenaars die er nu exposeren hebben divers werk en dat bijt elkaar beslist niet, nee, het is juist een inspirerende combi!

  Elke vrijdag, zaterdag en zondag open van 13-17 uur. Doen!

   Van hun site www.huizevenendal.nl gehaald:

  Het enige museum dat Hoogeveen telde, Museum de 5000 Morgen, sloot in 2015; sindsdien was het monumentale pand aan de Hoofdstraat niet in gebruik.

  Dat was natuurlijk erg jammer en een gemis voor de gemeente, want het is een van de oudste panden van Hoogeveen en kent een rijke geschiedenis.

  De eigenaren van het pand hebben, samen met een groeiende groep vrijwilligers Kunsthuis Venendal in 2018 gevormd tot een aansprekend geheel.

  Kunsthuis Venendal biedt niet alleen boeiende exposities voor elke kunstliefhebber, maar ook ruimte voor activiteiten, muziek, vergaderingen, lezingen, literatuur en zelfs trouwerijen.

  De koffiehoek en de museumwinkel maken het plaatje compleet.

  Vanaf de opening op 16 december 2017 is gebleken, dat dit initiatief op groot enthousiasme kan rekenen. Wij hopen elke twee maanden met nieuwe exposities dit enthousiasme hoog te houden.

  Huize Venendal . . . een rijke historie!

  De geschiedenis van het pand gaat terug tot de zeventiende eeuw, maar daarvan is alleen nog de kelder over. Het pand zelf stamt grotendeels uit 1888.

  De naam 'huize Venendal is historisch gezien eigenlijk niet juist Het gebouw maakte ooit deel uit van het landgoed Venendal, gesticht door Hendrik Schaep. Dit pand was het poorthuis annex schuur, koestal en knechtenwoning.

  Het oude Huis Venendal stond waar we nu Hoofdstraat 7 vinden. Dat was gebouwd rond 1646.

  Het poorthuis liep door tot over de huidige straat, tot aan het water van de Eerste Wijk, nu Hoofdstraat.

  Ons huize Venendal heeft in de basis een geschil tussen Hendrik Schaep en Johan van Echten. Hendrik wilde zijn landgoed uitbreiden en een bestaande poort verplaatsen. Het gebied werd hem in 1653 geschonken door Johan van Echten. Johan weigerde echter om daadwerkelijk met de grond over de brug te komen, en liet er zelf een meierwoning neerzetten. Pas in 1662 werd er een overeenkomst gesloten tussen Schaep en de erven van Johan van Echten. Schaep kreeg het land, liet de woning ombouwen tot poorthuis, legde er een wijk en een singel omheen, waardoor het hele landgoed was afgeschermd van ongewenst bezoek.

   In het pand is een gevelsteen uit 1653 in een muur gemetseld. Het herinnert aan de toezegging of de bouw van de meierwoning. Twee andere stenen zijn erbij gevoegd, herinnerend aan de vorming van het huidige pand.

  Na het overlijden van Hendrik Schaep in 1668 heeft het gebouw vele eigenaren gekend. Het bleef steeds een ondersteunende functie houden van het hoofdgebouw.

  Na het uiteenvallen van het landgoed Venendal verdween het poortgedeelte, kwam er een nieuwe woning (1857), in 1888 voorzien van een geheel nieuw voorkomen. Dit naar een ontwerp van gemeentearchitect Hendrik Hoegsma. Het oude bijgebouw werd een herenhuis.

  De eerste museale bezetting, Hoogeveens Museum Venendal, werd geopend op 5 mei 1977. In 2001 kwam voor dit museum de uitbreiding op de achterzijde.

  (naar historisch onderzoek door Albert Metselaar ) 

   

  Lees meer >> | 1201 keer bekeken

 • Handen (zie ook 'Handen' van 29 okt. 2017)

  20 januari 2019

  In de serie 'Souvenir dei Romani' heb ik nu een beeld gemaakt van twee handen die elkaar vasthouden. Hier zit aardig wat symboliek in: het laat een verbintenis of een overeenkomst zien; het kan vriendschap, liefde of een ontmoeting weergeven; of het sluiten van vrede. 

  Handen zijn fascinerend. Ze vertellen je veel van de mens die er aan vast zit.

  Handen schilderen, tekenen, hakken of boetseren is nog niet zo makkelijk. Als kijker zie je meteen of het klopt of niet. Ik heb daarom ook lang aan dit beeld gewerkt, en ik denk dat het nu wel af is, op een kleine afwerking na als het gegoten is.

  Afgelopen 17 januari heb ik het wasmodel naar mijn bronsgieter Ieme gebracht van Ateliers Museum Technische Werken in Groningen. Hij gaat er een mal op maken, daarna wordt het in brons gegoten waarna het op RVS pootjes, iets van de grijze stenen sokkel af, komt te staan. Ik denk dat het patin van de handen zelf grijsgroen wordt; niet al te donker. Het is altijd een beetje wikken en wegen wat het mooist is, dus het blijft een spannend gebeuren.

  Het zal voor het eerst te zien zijn op de Open Atelierdagen Coevorden op 9 en 10 maart 2019.  

  Lees meer >> | 1335 keer bekeken

 • Nieuw fotolab: 'n stuk goedkoper!

  15 december 2018

  Ik ben erg content met mijn nieuwe fotolab. Dit bedrijf print mijn foto's echt prachtig, en de kwaliteit is perfect.

  De foto's op de expositie 'Landschappen rond het Posthuys' in het Posthuys zijn allemaal eenvoudig te bestellen. Op de flyers daar aanwezig kun je lezen hoe het in z'n werk gaat. Er zijn 3 maten, en dus 3 prijzen. Ik ga de levering meteen regelen zodra je hebt doorgegeven welke foto('s) je bestelt. 

  De nieuwe lage prijzen gelden ook voor alle foto's op deze site. In het menu op deze site kun je alle info vinden.

  Hieronder de flyers die ook in het Posthuys liggen.

  Lees meer >> | 504 keer bekeken

 • Meer blogs >>