Het derde beeld in de serie 'Souvenir dei Romani' staat inmiddels in mijn atelier. Deze serie is geinspireerd op bodemvondsten uit het oude Romeinse rijk. Het zijn fragmenten van grote marmeren beelden die door de eeuwen heen in styukken gebroken zijn. Ik zo'n brok marmer zie je soms nog prachtige delen van het menselijk lichaam. Die wil ik laten zien; dat boeit me.

Ik heb dit beeld, eigenlijk een reliëf, het laten gieten bij MTW in Groningen. Nou ja, 'gieten' dekt de lading helemaal niet, want ze doen veel meer dan dat; en met een enorme kennis van het vak.

Na het maken van de mal, om het originele beeld in was, is er een nieuw wasmodel gegoten, die ik een beetje bijgewerkt heb. Dit wasmodel is vervolgens, met een giet- en ontluchtingskanalen ingevormd, waarna daarna de uitstookvorm eromheen komt. Als het wasmodel er vervolgels uitgestookt is kunnen de holtes opgevuld worden met vloeibaar brons. Na het bronsgieten wordt het gips om het bronzen beeld afgeslagen. Nog steeds met de giet- en ontluchtingskanalen eraan die ook volgelopen zijn met brons. Ze worden van het beeld afgezaagd en/of afgefreesd; kleine oneffenheden worden weggewerkt. Het is dit keer een reliëf, dus aan de achterkant wordt een construktie gelast om het in een muur of op een steen te kunnen bevestigen. Daarna wordt het gezandstraald. Het beeld is nu goudkleurig. Kleine oneffenheden werk ik het nog wat bij met een dremel. Vervolgens worden aan de onderkant van het reliëf gaten geboord voor 2 RVS 'pootjes'. Nog zonder die 'pootjes' erin te schroeven krijgt het beeld zijn uiteindelijke kleur door het patin erop te kwasten en dat in te branden. In dit geval patineren we met kopernitraat dat een mooie lichte kleur grijsgroen oplevert. De 'pootjes' worden er onder geschroefd, en de gaten in de sokkel van Belgisch hardsteen worden uitgemeten en geboord. Het beeld kan nu rechtop staan op de sokkel, of eventueel op een achtergrond gemonteerd worden. Nadat de bijenwas uitgewreven is krijgt het beeld zijn uiteindelijke kleur, die donkerder is geworden en meer diepte geeft. 

Gaten boren voor de 'pootjes'

 Gaten boren voor de 'pootjes'

Bevestiging voor de 'pootjes' lassen

Proberen of het schroefdraad soepel loopt

Zandstralen

Patineren

 Patineren

 Patineren

 Patineren

Gaten in sokkel boren voor de 'pootjes'

 Gaten in sokkel boren voor de 'pootjes'

Eindresultaat na het uitwrijven van de was